Autori:
Mgr. Ing. Miroslava Žiaková, LL.M.
Právny stav od: 1. 11. 2023
Dátum publikácie: 8. 11. 2023
Oblasti práva: Pracovné právo / Pracovné právo a personalistika / Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
Profesia kuchára je veľmi pestrá z hľadiska pracovných činností a postupov. V rámci náplne práce pracovník obsluhuje rôznorodé pracovné prostriedky, špecifické kuchynské zariadenia a nástroje. Príprava niektorých jedál si vyžaduje osobitné pracovné postupy.
V príspevku uvádzame vzor vyhodnotenia nebezpečenstiev a posúdenia rizika pre zamestnanca zaradeného v pracovnej pozícii KUCHÁR. Písomný dokument o posúdení rizika pri všetkých činnostiach vykonávaných zamestnancami patrí k základným povinnostiam zamestnávateľa v zmysle zákona č. 124/2006 Z. z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
Upozorňujeme však, že v dokumente nie sú vyčerpávajúco uvedené všetky nebezpečenstvá, resp. riziká. Významnými faktormi, ktoré ovplyvnia finálny dokument, sú veľkosť kuchyne, charakter pripravovaných jedál, resp. spracúvaných surovín, počet zamestnancov, zmennosť a podobne.
Uverejnený vzor odporúčame brať ako inšpiráciu a potenciálne nebezpečenstvá a riziká posudzovať s otvorenými očami.
Vzor
Hodnotenie nebezpečenstva a posúdenie rizika – podľa profesie
Kuchár/Kuchárka
Ohrozenie | Nebezpečenstvo | Potenciálne poškodenie zdravia | P | D | R | Bezpečnostné opatrenia | OOPP a ich požadované vlastnosti |
Príprava jedál | padajúce predmety,
rozbitie riadu
| - zranenie končatín,
- porezanie na rozbitom riade, skle
| 2 | 2 | 4 | - udržiavať poriadok na pracovisku
- nástroje a kuchynské pomôcky ukladať na určené miesta
- dodržiavať zásady bezpečného skladovania
- predmety ukladať na určené miesta
- črepiny uložiť viditeľne na určené miesto
- OOPP
|
|
- kontakt s ostrými nástrojmi a časťami kuchynských pomôcok
|
| 2 | 3 | 7 | - dodržiavanie zásad bezpečnej manipulácie s pomôckami
- nože klásť na viditeľné miesto, nie na dno nádoby drezu a podobne
- nesnažiť sa zachytiť padajúci nôž
- nepodávať nôž spolupracovníkovi
- nože bez krytu ostrej časti nenosiť vo vreckách pracovného odevu
- dostatočné osvetlenie pracovných plôch
- OOPP
| |
- pohybujúce sa časti strojov a zariadení
|
| 2 | 3 | 7 | - udržiavať ochranné a bezpečnostné zariadenia funkčné a správne nasadené na stroji
- používať pomôcky na posúvanie suroviny v mlynčeku, nárezovom stroji a podobných strojoch
- dodržiavať návody na obsluhu strojov
- bezpečnostné značenie
|
|
- nežiaduci kontakt s horúcimi povrchmi
|
| 2 | 2 | 4 | - dbať na vlastnú bezpečnosť
- neprenášať nádoby s horúcimi kvapalinami naplnenými až po okraj nádoby
- dodržiavať bezpečné pracovné postupy
- OOPP
| - ochranné rukavice (chňapky)
|
- nežiaduci kontakt s chladnými povrchmi
| - pôsobenie chladu na končatiny,
- prechladnutie
| 1 | 3 | 4 | - v chladnom priestore sa zdržiavať len na nevyhnutný čas
- nedotýkať sa mokrými rukami zamrazených predmetov/surovín
- OOPP
| - ochranné rukavice na manipuláciu s chladnými predmetmi
|
- kontakt horľavej látky s plameňom
|
| 1 | 4 | 7 | - dbať na bezpečnosť pri používaní horúceho oleja pri príprave jedál
- kontrolovať plameň pri príprave jedál
- dodržiavať bezpečný pracovný postup pri používaní pištole na flambovanie
- udržiavať poriadok na pracovisku
- vybaviť pracovisko prenosnými hasiacimi prístrojmi vhodnými na požiar horľavých kvapalín
| |
|
| 2 | 3 | 7 | - dodržiavať bezpečné pracovné postupy
- dbať na udržiavanie kontroly nad opracúvanou surovinou
- ťah noža vždy smerovať od seba
- používať ostré, nepoškodené nože
- OOPP
| - ochranná rukavica retiazková na práce v mäsovýrobe
- ochranná vystužená zástera
|
- nežiaduci kontakt s vírusmi a baktériami
| - škodlivé účinky na zdravie
| 1 | 3 | 4 | - vykonávať pravidelnú dezinfekciu pracovného zariadenia a kuchynských pomôcok
- dodržiavať hygienické zásady pri spracúvaní surovín (oddelené pracovné plochy na surové mäso)
- osobná hygiena
- tepelné spracovanie surovín
- OOPP
| - ochranné rukavice na práce v potravinárstve
|
|
| 2 | 3 | 7 | - dodržiavať bezpečné pracovné postupy
- nenakláňať sa nad nádobu s horúcou vodou/surovinou
- vyhnúť sa rýchlemu otvoreniu dvierok na rúre, zdvihnutiu pokrievky
| |
| - nevhodné mikroklimatické podmienky
| 3 | 1 | 3 | - dostatočné vetranie
- používať lokálne odsávanie
| |
- nevhodný režim práce a odpočinku
| - únava,
- bolesti chrbta,
- statická záťaž
| 2 | 3 | 7 | - striedanie pracovnej činnosti
- kompenzačné cviky
| |
Pracovisko | - nesprávna obsluha plynových spotrebičov
|
| 1 | 5 | 10 | - udržiavať dostatočnú vzdialenosť horľavých látok od plameňa
- nosiť upravený odev bez voľných častí
- odborné prehliadky a skúšky v určených lehotách
- vizuálna kontrola pracovných prostriedkov
- používať vhodný riad
|
|
|
| 2 | 3 | 7 | - dodržiavať bezpečný stav podláh a komunikácií
- OOPP
| - ochranná obuv s protišmykovou podrážkou
|
- ostré hrany zariadenia kuchyne
|
| 2 | 2 | 4 | - dbať na zatváranie skriniek, zásuviek
- udržiavať voľné komunikácie
- zaistiť si dostatočný manipulačný priestor
| |
| - nepriaznivé účinky na podporno-pohybovú sústavu
- únava
| 2 | 3 | 7 | - ochranná obuv proti statickej záťaži
- striedanie pracovnej polohy
- podložky eliminujúce statickú záťaž
| - ochranná obuv eliminujúca statickú ...
|
Vážený návštevník,
prístup do tejto sekcie majú len registrovaní užívatelia portálu
s predplateným prístupom.
Prihláste sa kliknutím na nasledujúci odkaz:
 |
Prístup k EPI Právnym systémom
a ostatným online produktom
si môžete zakúpiť v našom e-shope:
| Máte otázky?
V prípade, že potrebujete viac informácií, môžete nás kedykoľvek kontaktovať
|
Registračný formulár nájdete na tomto odkaze: REGISTRÁCIA
V prípade, že ste registrovaný na portáli www.epi.sk, www.pp.sk, www.vssr.sk, www.danovecentrum.sk, www.mzdovecentrum.sk, www.manazerskecentrum.sk, www.profivzdelavanie.sk alebo www.zakon.sk môžete na prihlásenie použiť prihlasovacie meno a heslo z týchto portálov.
Autor: Mgr. Ing. Miroslava Žiaková, LL.M.
Súvisiace právne predpisy ZZ SR