HISTÓRIA: Ukladá navštívené dokumenty s možnosťou ich opätovného otvorenia alebo uloženia medzi záložky. Funkcia je dostupná iba pre predplatiteľov.
ZÁLOŽKY: Umožňuje ukladať vybrané alebo často používané odkazy na dokumenty a triediť ich podľa individuálnych potrieb. Funkcia je dostupná iba pre predplatiteľov.

Hodnotenie nebezpečenstiev a posúdenie rizika pre pracovné zaradenie SERVÍRKA, ČAŠNÍČKA – vzor

Aké nebezpečenstvá hrozia servírke, čašníčke (napr. pošmyknutie na mokrej podlahe, porezanie, fyzické napadnutie osobou pod vplyvom alkoholu)? Príspevok ponúka vzor ako inšpiráciu pre posúdenie rizík zamestnanca v tejto pracovnej pozícii.

Autori: Ing. Marián Faško
Právny stav od: 1. 12. 2024
Dátum publikácie: 31. 12. 2024
Oblasti práva: Pracovné právo / Pracovné právo a personalistika / Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci



K základným povinnostiam zamestnávateľa v zmysle zákona č. 124/2006 Z. z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci a o zmene a doplnení niektorých zákonov patrí zisťovať nebezpečenstvá a ohrozenia, posudzovať riziko a vypracovať písomný dokument o posúdení rizika pri všetkých činnostiach vykonávaných zamestnancami.

V príspevku uvádzame vzor vyhodnotenia nebezpečenstiev a posúdenia rizika pre zamestnanca zaradeného v pracovnej pozícii SERVÍRKA, ČAŠNÍČKA.

Upozorňujeme však, že v dokumente nie sú vyčerpávajúco uvedené všetky nebezpečenstvá, resp. riziká. Je potrebné posúdiť konkrétne nebezpečenstvá vyplývajúce pre konkrétneho zamestnanca a na základe toho spracovať dokument o posúdení rizika.

Uverejnený vzor odporúčame brať ako inšpiráciu a potenciálne nebezpečenstvá a riziká posudzovať s otvorenými očami.

 

Vzor

Zisťovanie nebezpečenstiev, ohrození a posúdenie z nich vyplývajúcich rizík – podľa profesie servírka, čašníčka/čašník

 

Spoločnosťdoplniť
Pracoviskodoplniť

Pracovné zaradenie

Servírka, čašníčka

Hodnotiaci tímdoplniť
doplniť
ZdrojNebezpečenstvoOhrozeniePosúdenie rizikaPreventívne opatreniaPrehodnotenie rizika
PD RPDR
Elektrická sústavaElektrický prúdPoužívanie elektrických zariadení rýchlovarná kanvica, kávovar, napeňovač mlieka224

Vykonávanie pravidelných revízií elektrických spotrebičov – elektrotechnikom

Používanie len nepoškodených zariadené vrátene prívodných šnúr a zástrčiek/zásuviek

Čistenie zariadení vykonávať len vo vypnutom stave a po čistení ich nechať dôkladne vysušiť

122
Elektrická sústavaElektrický prúdElektrický výboj, oblúk, elektrické rozvody, prístup k spotrebičom pod napätím224Vykonávanie čistenia častí elektrických rozvodov len suchou handrou, vypínanie el. zariadení pri ich mokrom čistení (televízory, klimatizačné jednotky...)122
VodaHorúca vodaOparenie horúcou vodou, pád nádoby s horúcou vodou (kanvica, kávovar...)122

Nádoby s horúcou vodou neukladať na okraje stolov, schody, do dráhy pohybu zamestnancov a pod.

Úchopové časti nádob musia byť pevné a udržiavané v čistote (bez mastnôt)

Obmedziť prenášanie nádob s horúcou vodou a roztokmi

111
Vybavenie pracoviskaNáhla zmena teplôtObsluha a používanie chladiacich zariadení Negatívna odozva organizmu na zmenu teploty (chladnička, výrobník ľadu...)224

Používanie ochranných rukavíc na zmiernenie teplotných rozdielov

122
PožiarTepelné účinky ohňaPohyb v pracovnom priestore, pomoc pri evakuácii hostí236

Vybavenie priestoru prostriedkami ochrany pred požiarmi (hasiaci prístroj, hydrant...)

Vykonanie školenia vrátane praktického na používanie týchto prostriedkov

133
PožiarDym – vplyv na organizmusPohyb v pracovnom priestore, pomoc pri evakuácii hostí236

Udržiavanie voľných únikových ciest, udržiavanie prostriedkov na odvetranie v prevádzkyschopnom stave – vrátane otvárania okien

133
Rebrík, podstavec, prenosné schodíkyPoloha pracoviskaPráca na zariadení na zvýšenie úrovne pracoviska od podlahy do 1,5 m, odoberanie ukladanie tovaru do regálov...236

Pravidelná kontrola bezpečného stavu zariadení na zvyšovanie pracoviska

Vykonanie oboznámenia pre prácu na s použitím daných zariadení

133
Rebrík

Práca vo výškach

Práca na rebríku nad 1,5 m – udržiavanie čistoty pracoviska (regály, police...)236

Kontrola bezpečného stavu rebríkov

Oboznámenie – práce vo výškach

133
PodlahaŠmykľavosť

Práca na mokrej podlahe s nenasiakavým povrchom, mokrá podlaha – zamrznutie pri vstupných dverách

Práca vo vonkajšom priestranstve (zimné terasy, akcie pod holým nebom...)

224

Oboznámenie s rizikami pri práci, používanie protišmykovej obuvi

Označovanie čerstvo umytej podlahy výstražnou značkou

122
PodlahaNerovnosti

Pohyb v pracovnom priestore – zdvihnuté okraje kobercov, poškodené linoleum

224

Pravidelná kontrola podláh

Vykonanie opravy v prípade poškodenia

Ukončenie kobercov prilepením o podklad, resp. používanie kobercov s krajným lemom z trvácneho materiálu, resp. s ťažidlom

122
Prekážky – spadnuté predmety na podlahePošmyknutie, pádPohyb v pracovnom priestore224

Povinnosť udržiavať pracovisko v stave bez prekážok na podlahe

122
RampyŠikmosť

Pohyb v pracovnom priestore po naklonenej rovine – rampe (naskladňovanie tovaru)

224

Označenie šikmých rámp

Montáž okrajových zábradlí

Oboznámenie s nutnosťou pridŕžať sa zábradlia min. jednou rukou

122
Vybavenie pracoviska, nábytok...Úder

Vyšmyknutie pracovného prostriedku, úder rúk do vybavenia pracoviska

Pohyb v pracovnom priestore nepozornosť narazenie do vybavenia – prekážky (stĺp)

212

Práca so suchými rukami

Používanie pracovných prostriedkov s protišmykovými rukoväťami

Používanie vybavenia s protišmykovou úpravou povrchu

Označenie prekážok v pracovnom priestore šrafovanou páskou, resp. ich kontrastné vyhotovenie voči okoliu

111

Nožíky, škrabky, ostré ukončenia zariadení – ...

 

 

Vážený návštevník,
prístup do tejto sekcie majú len registrovaní užívatelia portálu
s predplateným prístupom.

 

Prihláste sa kliknutím na nasledujúci odkaz:

 

 epi-notebook

Prístup k EPI Právnym systémom
a ostatným online produktom
si môžete zakúpiť v našom e-shope:

 

Máte otázky?
V prípade, že potrebujete viac informácií, môžete nás kedykoľvek kontaktovať

 

 

 

Registračný formulár nájdete na tomto odkaze: REGISTRÁCIA


V prípade, že ste registrovaný na portáli www.epi.sk, www.pp.sk, www.vssr.sk www.danovecentrum.sk, www.mzdovecentrum.sk, www.manazerskecentrum.sk, www.profivzdelavanie.sk alebo www.zakon.sk môžete na prihlásenie použiť prihlasovacie meno a heslo z týchto portálov.

Autor: Ing. Marián Faško

Súvisiace právne predpisy ZZ SR

Súvisiace vzory

Súvisiace videoškolenia

Súvisiace odborné články

Prílohy

  • Hodnotenie nebezpečenstiev a posúdenie rizika pre pracovné zaradenie servírka, čašníčka – vzor /28 kB

S-EPI, s.r.o. © 2010-2025, všetky práva vyhradené

cookies24x24  Súhlas s použitím cookies

Táto webová stránka používa rôzne cookies pre poskytovanie online služieb, na účely prihlásenia, poskytovania obsahu prostredníctvom tretích strán, analýzu návštevnosti a iné. V súlade s platnou legislatívou, prosíme, o potvrdenie súhlasu alebo nastavenie Vašich preferencií.

Pamätajte, že súbory cookies sú užitočné pre rôzne užívateľské nastavenia a ich odmietnutím sa môže znížiť Váš užívateľský komfort.

Viac informácií o cookies.