HISTÓRIA: Ukladá navštívené dokumenty s možnosťou ich opätovného otvorenia alebo uloženia medzi záložky. Funkcia je dostupná iba pre predplatiteľov.
ZÁLOŽKY: Umožňuje ukladať vybrané alebo často používané odkazy na dokumenty a triediť ich podľa individuálnych potrieb. Funkcia je dostupná iba pre predplatiteľov.

Hodnotenie nebezpečenstiev a posúdenie rizika pre pracovné zaradenie ADMINISTRATÍVA HOTEL – vzor

Aké nebezpečenstvá hrozia administratívnym pracovníkom v hoteli (napr. pri práci s počítačom, skartovačkou, kopírkou alebo v archíve)? Príspevok ponúka vzor ako inšpiráciu na posúdenie rizík pre zamestnanca na tejto pracovnej pozícii.

Autori: Ing. Marián Faško
Právny stav od: 1. 1. 2025
Dátum publikácie: 29. 1. 2025
Oblasti práva: Pracovné právo / Pracovné právo a personalistika / Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci



K základným povinnostiam zamestnávateľa v zmysle zákona č. 124/2006 Z. z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci a o zmene a doplnení niektorých zákonov patrí zisťovať nebezpečenstvá a ohrozenia, posudzovať riziko a vypracovať písomný dokument o posúdení rizika pri všetkých činnostiach vykonávaných zamestnancami.

V príspevku uvádzame vzor vyhodnotenia nebezpečenstiev a posúdenia rizika pre zamestnanca zaradeného v pracovnej pozícii ADMINISTRATÍVA HOTEL.

Upozorňujeme však, že v dokumente nie sú vyčerpávajúco uvedené všetky nebezpečenstvá, resp. riziká. Je potrebné posúdiť konkrétne nebezpečenstvá vyplývajúce pre konkrétneho zamestnanca a na základe toho spracovať dokument o posúdení rizika.

Uverejnený vzor odporúčame brať ako inšpiráciu a potenciálne nebezpečenstvá a riziká posudzovať s otvorenými očami.

 

Vzor

Zisťovanie nebezpečenstiev, ohrození a posúdenie z nich vyplývajúcich rizík – podľa profesie administratíva hotel

 

...
Spoločnosťdoplniť
Pracoviskodoplniť

Pracovné zaradenie

Administratíva hotel

Hodnotiaci tímdoplniť
doplniť
ZdrojNebezpečenstvoOhrozeniePosúdenie rizikaPreventívne opatreniaPrehodnotenie rizika
PD RPDR
Podstavec, prenosné schodíkyPoloha pracoviska

Práca na zariadení na zvyšovanie pracoviska

Vkladanie a vyberanie spisov z vyššie umiestnených políc, nadstavcov, skriniek
224

Pravidelná kontrola bezpečného stavu zariadení na zvyšovanie pracoviska

Vykonanie oboznámenia na prácu  s použitím daných zariadení

122
Kancelárska stoličkaPádPoužívanie stoličky, nakláňanie sa, presun na stoličke posediačky224Pravidelné oboznámenie s bezpečným a správnym používaním stoličky, vysvetlenie ergonomických zásad pri   používaní. Zákaz presunu na stoličke v sede na dlhšie vzdialenosti a zákaz nakláňania sa, hojdania na stoličke.122
Vybavenie kancelárie –nábytokÚder

Úder rúk do vybavenia pracoviska,

pohyb v pracovnom priestore, nepozornosť, narazenie do vybavenia – prekážky (stĺp)
224

Označenie prekážok v pracovnom priestore šrafovanou páskou, resp. ich kontrastné vyhotovenie voči okoliu.

Dostatočný komunikačný priestor pre prechod pracovným priestorom.

122
SchodiskoPádPremiestňovanie sa po schodoch počas práce236

Označenie schodiska kontrastne od okolia (min. prvý a posledný schod ramena), vyhotovenie schodníc s protišmykovou úpravou, povinnosť držať sa madla počas používania schodiska. Označenie pracovného priestoru pred schodiskom bezpečnostnou značkou (Pozor schodisko!+Počas pohybu na schodisku sa držte madla!).

122
Nožnice, otvárače dokumentovPoškriabanie, porezaniePoužívanie pomôcok pri práci224

Pravidelné vykonávanie oboznámení o bezpečnom používaní pomôcok, používanie otváračov len v smere od seba. Dodržiavanie bezpečnostnej vzdialenosti časti rúk od miesta strihania, rezania.

122
Elektrická sústavaElektrický prúdElektrický výboj, oblúk, elektrické rozvody, prístup ku spotrebičom pod napätím236

Vykonávanie pravidelných  revízií elektrických spotrebičov – elektrotechnikom.

Používanie len nepoškodených zariadení vrátane prívodných šnúr a zástrčiek/zásuviek.

Zákaz čistenia zariadení.

133
VodaHorúca vodaOparenie horúcou vodou,  pád nádoby s horúcou vodou (kanvica, kávovar...)224

Nádoby s horúcou vodou neukladať na okraje stolov, do dráhy pohybu zamestnancov a pod.,

úchopové časti nádob musia byť pevné a udržiavané v čistote (bez mastnôt),

obmedziť prenášanie nádob s horúcou vodou a roztokmi,

pri manipulácii s nádobami obsahujúcimi horúcu vodu používať ochranné chňapky,

nádoby s horúcou vodou nenapĺňať až po okraj. Prelievanie z kanvice do pohárov vykonávať nad drezom. Pri používaní kávovaru najprv podložiť pod výpust pohár a až následne spustiť kávovar, počas dávkovania vody nemanipulovať s pohárom.

122
Skartovačka

Porezanie, vtiahnutie prstov

Používanie skartovačky, čistenie, odstraňovanie odpadového papiera236

Čistenie vykonávať len vo vypnutom stave, skartovačka, a to vždy vypnutie hlavným vypínačom. Zákaz obchádzania a vyraďovania ochranných koncových spínačov. Pri skartovaní zákaz používania voľného odevu – možnosť vtiahnutia do otvoru, obsluha skartovačky vždy len jednou osobou.

133
KopírkaOslnenie

Používanie kopírky

224

Zákaz používania kopírky s otvoreným vrchným krytom.

122
Kopírka, tlačiareň – tonerDráždivosť, toxicita

Používanie, čistenie kopírky, tlačiarne

224

Používanie len na to určených tonerov, čistenie vykonávať len pri vypnutom zariadení, pomaly, aby nedochádzalo k víreniu prachového zvyšku toneru mimo kartuše.

122
PodlahaŠmykľavosť

Prechod po mokrej podlahe s nenasiakavým povrchom

236

Oboznámenie s rizikami pri práci, používanie protišmykovej obuvi.

Označovanie čerstvo umytej podlahy výstražnou značkou.

133
PodlahaNerovnosti
 

 

Vážený návštevník,
prístup do tejto sekcie majú len registrovaní užívatelia portálu
s predplateným prístupom.

 

Prihláste sa kliknutím na nasledujúci odkaz:

 

 epi-notebook

Prístup k EPI Právnym systémom
a ostatným online produktom
si môžete zakúpiť v našom e-shope:

 

Máte otázky?
V prípade, že potrebujete viac informácií, môžete nás kedykoľvek kontaktovať

 

 

 

Registračný formulár nájdete na tomto odkaze: REGISTRÁCIA


V prípade, že ste registrovaný na portáli www.epi.sk, www.pp.sk, www.vssr.sk www.danovecentrum.sk, www.mzdovecentrum.sk, www.manazerskecentrum.sk, www.profivzdelavanie.sk alebo www.zakon.sk môžete na prihlásenie použiť prihlasovacie meno a heslo z týchto portálov.

Autor: Ing. Marián Faško

Súvisiace právne predpisy ZZ SR

Súvisiace odborné články

Súvisiace vzory

Súvisiace videoškolenia

Súvisiace usmernenia, pokyny, nariadenia

Prílohy

  • Hodnotenie nebezpečenstiev a posúdenie rizika pre pracovné zaradenie administratíva hotel – vzor /29 kB

S-EPI, s.r.o. © 2010-2025, všetky práva vyhradené

cookies24x24  Súhlas s použitím cookies

Táto webová stránka používa rôzne cookies pre poskytovanie online služieb, na účely prihlásenia, poskytovania obsahu prostredníctvom tretích strán, analýzu návštevnosti a iné. V súlade s platnou legislatívou, prosíme, o potvrdenie súhlasu alebo nastavenie Vašich preferencií.

Pamätajte, že súbory cookies sú užitočné pre rôzne užívateľské nastavenia a ich odmietnutím sa môže znížiť Váš užívateľský komfort.

Viac informácií o cookies.