HISTÓRIA: Ukladá navštívené dokumenty s možnosťou ich opätovného otvorenia alebo uloženia medzi záložky. Funkcia je dostupná iba pre predplatiteľov.
ZÁLOŽKY: Umožňuje ukladať vybrané alebo často používané odkazy na dokumenty a triediť ich podľa individuálnych potrieb. Funkcia je dostupná iba pre predplatiteľov.

Expozícia karcinogénnym a mutagénnym faktorom pri práci

Od 1. 10. 2020 sa rozšíri zoznam látok, zmesí a pracovných procesov s rizikom chemickej karcinogenity, budú účinné nové, prísnejšie limity technických smerných hodnôt (TSH) pre osem karcinogénov v pracovnom ovzduší a ich anorganické zlúčeniny.

Autori: MUDr. Viliam Bršiak, MPH
Právny stav od: 1. 10. 2020
Právny stav do: 31. 5. 2024
Dátum publikácie: 24. 9. 2020
Prameň: EPI Odborné články / epi - 2020
Oblasti práva: Pracovné právo / Pracovné právo a personalistika / Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci



Novelizácia nariadenia vlády SR č. 356/2006 Z. z. o ochrane zdravia zamestnancov pred rizikami súvisiacimi s expozíciou karcinogénnym a mutagénnym faktorom pri práci v znení neskorších predpisov

Dňa 1. 10. 2020 nadobudne platnosť NV SR č. 235/2020 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa NV SR č. 356/2006 Z. z. o ochrane zdravia zamestnancov pred rizikami súvisiacimi s expozíciou karcinogénnym a mutagénnym faktorom pri práci v znení neskorších predpisov.

V SR sa v záujme ochrany zdravia zamestnancov pred rizikami súvisiacimi s expozíciou karcinogénom a mutagénom pri práci uplatňujú ustanovenia nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 356/2006 Z. z., ktoré je plne harmonizované so Smernicou 2004/37/ES. Jedným z najdôležitejších opatrení na ochranu zdravia je, že expozícii karcinogénom a mutagénom sa má zabrániť ich nahradením menej škodlivými chemickými faktormi; ak sa to nedá dosiahnuť, výroba a používanie karcinogénov a mutagénov sa má realizovať v uzavretom systéme. Ak ani to nie je technicky možné, zamestnávateľ je povinný znížiť expozíciu zamestnancov na najnižšiu technicky dosiahnuteľnú úroveň a na ochranu zdravia zamestnancov realizovať všetky dostupné ochranné a preventívne opatrenia.

Karcinogénny faktor je:

  1. látka alebo zmes, ktorá spĺňa kritériá klasifikácie ako karcinogén kategórie 1A alebo kategórie 1B podľa osobitného predpisu,
  2. látka, zmes alebo pracovný proces s rizikom chemickej karcinogenity uvedené v prílohe č. 1 NV SR č. 356/2006 Z. z. alebo látka alebo zmes uvoľňovaná v pracovných procesoch uvedených v prílohe č.1.

Mutagénny faktor je:

  1. látka alebo zmes, ktoré spĺňajú kritériá klasifikácie ako mutagén zárodočných buniek kategórie 1A alebo kategórie 1B.

Prikladáme vám súhrn zmien:

Medzi zoznam látok, zmesí a ...

 

 

Vážený návštevník,
prístup do tejto sekcie majú len registrovaní užívatelia portálu
s predplateným prístupom.

 

Prihláste sa kliknutím na nasledujúci odkaz:

 

 epi-notebook

Prístup k EPI Právnym systémom
a ostatným online produktom
si môžete zakúpiť v našom e-shope:

 

Máte otázky?
V prípade, že potrebujete viac informácií, môžete nás kedykoľvek kontaktovať

 

 

 

Registračný formulár nájdete na tomto odkaze: REGISTRÁCIA


V prípade, že ste registrovaný na portáli www.epi.sk, www.pp.sk, www.vssr.sk www.danovecentrum.sk, www.mzdovecentrum.sk, www.manazerskecentrum.sk, www.profivzdelavanie.sk alebo www.zakon.sk môžete na prihlásenie použiť prihlasovacie meno a heslo z týchto portálov.

Autor: MUDr. Viliam Bršiak, MPH

Súvisiace predpisy EÚ

Súvisiace odborné články

Súvisiace vzory

Súvisiace právne predpisy ZZ SR

  • 356/2006 Z. z. Nariadenie o rizikách pri práci s expozíciou karcinogénnym a mutagénnym faktorom
  • 448/2007 Z. z. Podrobnosti o faktoroch práce a pracovného prostredia

S-EPI, s.r.o. © 2010-2025, všetky práva vyhradené

cookies24x24  Súhlas s použitím cookies

Táto webová stránka používa rôzne cookies pre poskytovanie online služieb, na účely prihlásenia, poskytovania obsahu prostredníctvom tretích strán, analýzu návštevnosti a iné. V súlade s platnou legislatívou, prosíme, o potvrdenie súhlasu alebo nastavenie Vašich preferencií.

Pamätajte, že súbory cookies sú užitočné pre rôzne užívateľské nastavenia a ich odmietnutím sa môže znížiť Váš užívateľský komfort.

Viac informácií o cookies.