HISTÓRIA: Ukladá navštívené dokumenty s možnosťou ich opätovného otvorenia alebo uloženia medzi záložky. Funkcia je dostupná iba pre predplatiteľov.
ZÁLOŽKY: Umožňuje ukladať vybrané alebo často používané odkazy na dokumenty a triediť ich podľa individuálnych potrieb. Funkcia je dostupná iba pre predplatiteľov.

Stravné lístky verzus hotovosť

Zákonník práce ukladá zamestnávateľovi viaceré povinnosti, ako napr. zabezpečiť zamestnancom stravovanie vo všetkých pracovných zmenách, zabezpečiť najmä poskytovanie jedného teplého hlavného jedla vrátane vhodného nápoja na pracovisku zamestnanca alebo v jeho blízkosti, finančne prispievať na stravovanie a poskytúť prestávku na jedenie o oddych v trvaní 30 min. každému zamestnancovi, ktorého pracovná zmena je dlhšia ako 6 hodín.

 

Autori: Ing. Mikuláš Hamuľák
Právny stav od: 1. 1. 2020
Právny stav do: 31. 12. 2020
Dátum publikácie: 24. 8. 2020
Prameň: Personálny a mzdový poradca podnikateľa / PMPP - 2020 / PMPP - 12-13/2020
Oblasti práva: Pracovné právo / Pracovné právo a personalistika / Personalistika; Starostlivosť o zamestnancov



Obsah

Povinnosť zabezpečovať stravovanie zamestnancov predstavuje u každého zamestnávateľa významnú nákladovú položku. Táto povinnosť platí pre každého zamestnávateľa bez ohľadu na právnu formu, ak zamestnáva zamestnancov v pracovnom pomere, ktorí na svojom pracovisku odpracovali viac ako 4 hodiny. Otázku zabezpečenia stravovania a prispievania naň upravuje § 152 ZP. Čo všetko však spojenie „zabezpečiť stravovanie“ pre zamestnávateľa obsahuje a či zabezpečiť stravovanie automaticky znamená aj povinnosť naň finančne prispievať? A ako je to so stravovaním v prípade dohodárov či u zamestnancov vyslaných na pracovnú cestu? Môže zamestnávateľ namiesto zabezpečenia stravovania poskytnúť zamestnancovi finančnú hotovosť? O tom si prečítate v ďalšej časti tohto článku.

1. Účel zabezpečenia stravovania

Stravovanie zamestnancov predstavuje významnú súčasť starostlivosti zamestnávateľa o svojich zamestnancov. Pri zabezpečovaní stravovania musí byť splnená zákonná podmienka, ktorou je, že stravovanie musí zodpovedať zásadám správnej výživy, t. j. musí ísť o teplé hlavné jedlo vrátane vhodného nápoja a stravovanie sa zabezpečuje priamo na pracovisku alebo v jeho blízkosti.

V roku 2005 Medzinárodná organizácia práce, ktorá patrí pod Organizáciu spojených národov, vydala štúdiu „Jedlo a práca“ (Food and Work). Štúdia konštatuje, že lepšie a kvalitnejšie stravovanie na pracovisku môže zvýšiť národnú produkciu, navyše stravovacie programy pôsobia ako prevencia pred nedostatočným vyživovaním organizmu, chronickými ochoreniami a obezitou. Zároveň predstavujú najjednoduchší a najlacnejší systém, ako znížiť počet dní PN zamestnanca, ako aj počet úrazov na pracovisku.

Ak majú niektorí zamestnanci osobitné nároky na stravu, napríklad vegetariáni, diabetici, zamestnávateľ nemá povinnosť starať sa o ich špeciálne požiadavky. Títo zamestnanci sa môžu stravovať len v rámci zabezpečeného stravovania ostatných zamestnancov. Ak sú náklady na takéto stravovanie vyššie, rozdiel znáša zamestnanec.

Pri posudzovaní skutočnosti, čo sa považuje za vhodný nápoj, je možné konštatovať, že ak podľa receptárov, určených pre stravovanie zamestnancov, patrí k určitému jedlu vhodný nápoj, napr. k šiškám čaj, je tento nápoj automaticky súčasťou jedla a aj súčasťou ceny stravného lístka. Vzhľadom na to, že zákon bližšie neurčuje pojem vhodného nápoja, je možné konštatovať, že v cene stravného lístka môže byť aj iný nealkoholický nápoj podávaný napr. k lacnejšiemu jedlu, ak sa súčet cien vojde do ceny lístka.

2. Oprávnený subjekt na zabezpečenie stravovania

Oprávneným subjektom na zabezpečenie stravovania je zamestnanec v pracovnom pomere, ak odpracoval viac ako 4 hodiny v rámci pracovnej zmeny. Znamená to, že na zabezpečenie stravovania nemá automaticky nárok každý zamestnanec, t. j. nemá naň nárok zamestnanec pracujúci na základe niektorej z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru bez ohľadu na dĺžku vykonávanej práce v daný deň a nemá naň nárok ani zamestnanec v pracovnom pomere, ktorý v daný deň neodpracoval najmenej 4 hodiny, napr. z dôvodu, že pracuje na kratší pracovný čas alebo v daný deň do jeho pracovnej zmeny zasiahli prekážky v práci. Zákon umožňuje fakultatívnu možnosť zabezpečovania stravovania aj pre dané skupiny zamestnancov, avšak až po splnení podmienok ustanovených v § 152 ods. 8 ZP. Aj v prípade pracovných zmien, ktoré trvajú viac ako 11 hodín, je nárok zamestnanca na poskytnutie stravy viazaný výlučne na splnenie podmienky odpracovania viac ako 4 hodín v rámci pracovnej zmeny, avšak v danom prípade je zamestnávateľ oprávnený zamestnancovi zabezpečiť taktiež poskytnutie ďalšieho teplého hlavného jedla. Za výkon práce nadčas zamestnanec nemá právny nárok na poskytnutie stravy, a to ani v prípade, že by išlo o výkon práce nadčas v trvaní ucelenej pracovnej zmeny. Zamestnávateľ mu však môže poskytovať stravu fakultatívne podľa § 152 ods. 8 ZP.

V ...

 

 

Vážený návštevník,
prístup do tejto sekcie majú len registrovaní užívatelia portálu
s predplateným prístupom.

 

Prihláste sa kliknutím na nasledujúci odkaz:

 

 epi-notebook

Prístup k EPI Právnym systémom
a ostatným online produktom
si môžete zakúpiť v našom e-shope:

 

Máte otázky?
V prípade, že potrebujete viac informácií, môžete nás kedykoľvek kontaktovať

 

 

 

Registračný formulár nájdete na tomto odkaze: REGISTRÁCIA


V prípade, že ste registrovaný na portáli www.epi.sk, www.pp.sk, www.vssr.sk www.danovecentrum.sk, www.mzdovecentrum.sk, www.manazerskecentrum.sk, www.profivzdelavanie.sk alebo www.zakon.sk môžete na prihlásenie použiť prihlasovacie meno a heslo z týchto portálov.

Autor: Ing. Mikuláš Hamuľák

Súvisiace príklady z praxe

Súvisiace odborné články

Súvisiace vzory

Súvisiace právne predpisy ZZ SR


S-EPI, s.r.o. © 2010-2025, všetky práva vyhradené

cookies24x24  Súhlas s použitím cookies

Táto webová stránka používa rôzne cookies pre poskytovanie online služieb, na účely prihlásenia, poskytovania obsahu prostredníctvom tretích strán, analýzu návštevnosti a iné. V súlade s platnou legislatívou, prosíme, o potvrdenie súhlasu alebo nastavenie Vašich preferencií.

Pamätajte, že súbory cookies sú užitočné pre rôzne užívateľské nastavenia a ich odmietnutím sa môže znížiť Váš užívateľský komfort.

Viac informácií o cookies.