HISTÓRIA: Ukladá navštívené dokumenty s možnosťou ich opätovného otvorenia alebo uloženia medzi záložky. Funkcia je dostupná iba pre predplatiteľov.
ZÁLOŽKY: Umožňuje ukladať vybrané alebo často používané odkazy na dokumenty a triediť ich podľa individuálnych potrieb. Funkcia je dostupná iba pre predplatiteľov.

Prehlbovanie kvalifikácie zamestnancov a rekvalifikácia zamestnancov

Prehlbovanie kvalifikácie a zvyšovanie kvalifikácie majú svoje špecifiká. Pri zvýšení kvalifikácie zamestnanec získava vyšší stupeň vzdelnia a tak po získaní tejto kvalifikácie môže vykonávať také kvalifikovanejšie práce, ktoré by bez požadovaného stupňa vzdelania vykonávať nemohol. K textu je priložený vzor dohody o prehlbovaní kvalifikácie. 

Autori: JUDr. Tatiana Mičudová
Právny stav od: 1. 1. 2020
Dátum publikácie: 23. 10. 2020
Dátum aktualizácie: 3. 11. 2024
Prameň: Práca, mzdy a odmeňovanie / PaM - 2020 / PaM - 9/2020
Oblasti práva: Pracovné právo / Pracovné právo a personalistika / Starostlivosť o zamestnancov



Obsah

Vzdelávanie zamestnancov je upravené v siedmej časti zákona č. 311/2001 Z. z. (ďalej len „Zákonník práce“). Právna úprava vzdelávania obsiahnutá v Zákonníku práce predstavuje základný právny rámec súvisiaci predovšetkým s možnosťami zabezpečenia úhrady nákladov spojených so vzdelávaním zamestnanca, a to vo väzbe na zaručenie ďalšieho výkonu práce zo strany zamestnanca pre zamestnávateľa

Význam vzdelávania zamestnancov čoraz viac stúpa s neustálym zvyšovaním nárokov na odbornosť a adaptabilitu zamestnancov. Zákonník práce rozlišuje vo svojich ustanoveniach v zásade dve formy starostlivosti o vzdelanie zamestnancov, a to:

  • zvýšenie kvalifikácie a
  • prehĺbenie kvalifikácie.

Dôsledné rozlišovanie medzi zvyšovaním a prehlbovaním kvalifikácie má svoje opodstatnenie predovšetkým vo vzťahu k:

  • priebehu absolvovania danej formy vzdelávania,
  • jednotlivých oprávnení a povinností zamestnanca a zamestnávateľa,
  • nárokov zamestnanca vyplývajúcich z danej formy vzdelávania.

Pojem prehlbovanie kvalifikácie

O prehlbovaní kvalifikácie hovoríme vtedy, keď prehlbovanie, udržovanie alebo obnovovanie kvalifikácie sa uskutočňuje v rámci toho istého kvalifikačného stupňa získaného príslušným vzdelaním.

Prehlbovanie kvalifikácie je teda vzdelávaním zamestnanca, v rámci ktorého nedochádza k zvýšeniu kvalifikačného stupňa, t. j. napríklad zvýšenie stupňa vzdelania z vysokoškolského vzdelania II. stupňa na vysokoškolské vzdelanie III. stupňa.

Príkladom prehlbovania kvalifikácie môže byť absolvovanie rôznych kurzov, školení s cieľom zlepšenia alebo zefektívnenia výkonu práce dohodnutého v pracovnej zmluve, a to bezo zmeny stupňa nadobudnutého vzdelania.

V rámci prehlbovania kvalifikácie zamestnanec získava ...

 

 

Vážený návštevník,
prístup do tejto sekcie majú len registrovaní užívatelia portálu
s predplateným prístupom.

 

Prihláste sa kliknutím na nasledujúci odkaz:

 

 epi-notebook

Prístup k EPI Právnym systémom
a ostatným online produktom
si môžete zakúpiť v našom e-shope:

 

Máte otázky?
V prípade, že potrebujete viac informácií, môžete nás kedykoľvek kontaktovať

 

 

 

Registračný formulár nájdete na tomto odkaze: REGISTRÁCIA


V prípade, že ste registrovaný na portáli www.epi.sk, www.pp.sk, www.vssr.sk www.danovecentrum.sk, www.mzdovecentrum.sk, www.manazerskecentrum.sk, www.profivzdelavanie.sk alebo www.zakon.sk môžete na prihlásenie použiť prihlasovacie meno a heslo z týchto portálov.

Autor: JUDr. Tatiana Mičudová

Prílohy

  • Dohoda o prehlbovaní kvalifikácie podľa § 155 ods. 5 ZP /19 kB

Súvisiace odborné články

Súvisiace príklady z praxe

Súvisiace vzory

Súvisiace právne predpisy ZZ SR


S-EPI, s.r.o. © 2010-2025, všetky práva vyhradené

cookies24x24  Súhlas s použitím cookies

Táto webová stránka používa rôzne cookies pre poskytovanie online služieb, na účely prihlásenia, poskytovania obsahu prostredníctvom tretích strán, analýzu návštevnosti a iné. V súlade s platnou legislatívou, prosíme, o potvrdenie súhlasu alebo nastavenie Vašich preferencií.

Pamätajte, že súbory cookies sú užitočné pre rôzne užívateľské nastavenia a ich odmietnutím sa môže znížiť Váš užívateľský komfort.

Viac informácií o cookies.