Tvorenie ceny jedla v školskej jedálni
Základná škola s právnou subjektivitou s vlastným zariadením školského stravovania zabezpečuje stravovanie aj pre zamestnancov školy. Ako správne aplikovať § 152 Zákonníka práce upravujúceho stravovanie zamestnancov, najmä s dôrazom na obdobie, kedy je vlastné zariadenie školského stravovania v prevádzke? Podľa § 152 ods. 1 Zákonníka práce je zamestnávateľ povinný zabezpečovať zamestnancom stravovanie zodpovedajúce zásadám správnej výživy priamo na pracoviskách alebo v ich blízkosti; znenie zamestnávateľ napĺňa a spĺňa aj požiadavky stanovené v ods. 2 – poskytovanie jedného teplého hlavného jedla vrátane vhodného nápoja. Podľa § 152 ods. 3 Zákonníka práce zamestnávateľ prispieva na stravovanie podľa odseku 2 v sume najmenej 55 % ceny jedla. Čo predstavuje, resp. zahŕňa pojem cena jedla pre zamestnanca? Je to suma určená finančným pásmom na nákup potravín alebo je to suma určená finančným pásmom na nákup potravín + režijné náklady na výrobu jedného hlavného pokrmu?