HISTÓRIA: Ukladá navštívené dokumenty s možnosťou ich opätovného otvorenia alebo uloženia medzi záložky. Funkcia je dostupná iba pre predplatiteľov.
ZÁLOŽKY: Umožňuje ukladať vybrané alebo často používané odkazy na dokumenty a triediť ich podľa individuálnych potrieb. Funkcia je dostupná iba pre predplatiteľov.

Príspevok na stravu zamestnancov od 1. 4. 2025

Od 1. 4. 2025 dochádza k zvýšeniu súm stravného. V článku vás oboznámime, aký má zvýšenie dosah – nielen na výšku stravného poskytovaného pri pracovných cestách, ale aj na rozsah zabezpečovania stravovania zamestnávateľa pre zamestnancov.

Autori: Ing. Iveta Matlovičová
Právny stav od: 1. 4. 2025
Dátum publikácie: 26. 3. 2025
Prameň: Práca, mzdy a odmeňovanie / PaM - 2025 / PaM - 3-4/2025
Oblasti práva: Pracovné právo / Pracovné právo a personalistika / Personalistika; Starostlivosť o zamestnancov



Obsah:

Stravovanie zamestnancov

Zákonný finančný príspevok na stravu

Mzdové veličiny odvodené od základnej sumy stravného

Príspevok zamestnávateľa na stravu

Stravné počas pracovnej cesty

Povinnosť zabezpečiť stravovanie má každý zamestnávateľ, bez ohľadu na to, či ide o právnickú alebo fyzickú osobu, ak zamestnáva aspoň jednu fyzickú osobu v pracovnom pomere alebo v obdobnom pracovnom vzťahu. V súlade s § 8 ods. 1 zákona č. 283/2002 Z.z. o cestovných náhradách v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o cestovných náhradách“) dochádza s účinnosťou od 1. 4. 2025 k zvýšeniu súm stravného. V článku vás oboznámime, aký to prináša dopad nielen na výšku stravného poskytovaného pri pracovných cestách, ale aj na rozsah zabezpečovania stravovania zamestnávateľa pre zamestnancov.

Mechanizmus zvyšovania súm stravného bol s účinnosťou od 1. 1. 2025 upravený. Podľa § 8 ods. 1 novely č. 297/2024 Z. z. zákona č. 283/2002 Z. z. o cestovných náhradách (ďalej len „zákon o cestovných náhradách“) sumy stravného pre časové pásma sa zvyšujú o percento rastu kumulatívneho indexu cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní zverejneného štatistickým úradom za príslušný kalendárny mesiac v porovnaní s kumulatívnym indexom cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní zverejneným štatistickým úradom za kalendárny mesiac, na základe ktorého sa sumy stravného naposledy zvýšili, ak tento rast je najmenej 5 %; ak je táto podmienka splnená, zvýšené sumy stravného, zaokrúhlené na desať eurocentov nahor, sa uplatnia od prvého dňa tretieho kalendárneho mesiaca nasledujúceho po kalendárnom mesiaci, v ktorom bola splnená podmienka na ich zvýšenie.

Sumy stravného pri pracovných cestách boli naposledy upravené opatrením Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky č. 211/2024 Z. z. o sumách stravného s účinnosťou od 1. 9. 2024. Keďže podmienka na opätovné zvýšenie súm stravného bola splnená v mesiaci január 2025, zvýšené sumy stravného sa uplatnia od 1. 4. 2025.

NEPREHLIADNITE

Dňa 27. 2. 2025 bolo zverejnené Oznámenie č. 39/2025 Z. z. Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR o sumách stravného, podľa ktorého sa sumy stravného pre jednotlivé časové pásma zvyšujú od 1.4.2025 nasledovne:

  • 5 hodín až 12 hodín trvania pracovnej cesty zo 8,30 € na 8,80 €
  • nad 12 hodín až 18 hodín trvania pracovnej cesty z 12,30 € na 13,10 €
  • nad 18 hodín trvania pracovnej cesty zo 18,40 € na 19,50 €.

Stravovanie zamestnancov

Pojem „stravovanie zamestnancov“ predstavuje plnenie, ktoré je zamestnávateľ povinný poskytovať zamestnancom v súvislosti s výkonom ich závislej činnosti na pravidelnom pracovisku, a to za podmienok a v rozsahu, ktorý ustanovuje Zákonník práce. Zamestnávateľ je povinný nielen zabezpečovať stravovanie zamestnancom, ale súčasne má povinnosť zamestnancom na stravu aj prispievať. Nárok na zabezpečenie stravovania alebo poskytnutie finančného príspevku na stravovanie má zamestnanec, ktorý v rámci pracovnej zmeny vykonáva prácu viac ako 4 hodiny. Ak pracovná zmena trvá viac ako 11 hodín, zamestnávateľ môže zabezpečiť ďalšie stravovanie alebo poskytnúť ďalší finančný príspevok na stravovanie. Podľa súčasnej platnej právnej úpravy rozlišujeme nasledovné formy ...

 

 

Vážený návštevník,
prístup do tejto sekcie majú len registrovaní užívatelia portálu
s predplateným prístupom.

 

Prihláste sa kliknutím na nasledujúci odkaz:

 

 epi-notebook

Prístup k EPI Právnym systémom
a ostatným online produktom
si môžete zakúpiť v našom e-shope:

 

Máte otázky?
V prípade, že potrebujete viac informácií, môžete nás kedykoľvek kontaktovať

 

 

 

Registračný formulár nájdete na tomto odkaze: REGISTRÁCIA


V prípade, že ste registrovaný na portáli www.epi.sk, www.pp.sk, www.vssr.sk www.danovecentrum.sk, www.mzdovecentrum.sk, www.manazerskecentrum.sk, www.profivzdelavanie.sk alebo www.zakon.sk môžete na prihlásenie použiť prihlasovacie meno a heslo z týchto portálov.

Autor: Ing. Iveta Matlovičová

Súvisiace vzory

Súvisiace príklady z praxe

Súvisiace usmernenia, pokyny, nariadenia

Súvisiace právne predpisy ZZ SR


S-EPI, s.r.o. © 2010-2025, všetky práva vyhradené

cookies24x24  Súhlas s použitím cookies

Táto webová stránka používa rôzne cookies pre poskytovanie online služieb, na účely prihlásenia, poskytovania obsahu prostredníctvom tretích strán, analýzu návštevnosti a iné. V súlade s platnou legislatívou, prosíme, o potvrdenie súhlasu alebo nastavenie Vašich preferencií.

Pamätajte, že súbory cookies sú užitočné pre rôzne užívateľské nastavenia a ich odmietnutím sa môže znížiť Váš užívateľský komfort.

Viac informácií o cookies.