HISTÓRIA: Ukladá navštívené dokumenty s možnosťou ich opätovného otvorenia alebo uloženia medzi záložky. Funkcia je dostupná iba pre predplatiteľov.
ZÁLOŽKY: Umožňuje ukladať vybrané alebo často používané odkazy na dokumenty a triediť ich podľa individuálnych potrieb. Funkcia je dostupná iba pre predplatiteľov.

Požiadavky na skladovanie potravín z hľadiska hygieny

V očiach zákona je práca s potravinou považovaná za epidemiologicky závažnú pracovnú činnosť a podlieha prísnym požiadavkám nielen na prevádzku, ale aj na zamestnancov, ktorí sú v kontakte s potravinou od výroby až po cestu ku končenému spotrebiteľovi. Cieľom článku je zhrnutie požiadaviek týkajúcich sa hygieny v súvislosti s manipuláciou a skladovaním potravín a potravinových výrobkov z hľadiska pohľadu legislatívy SR. Každý prevádzkovateľ, ktorý sa zaoberá manipuláciou, skladovaním a dopravou potravín, je preto povinný poznať legislatívne požiadavky a implementovať ich na svojich pracoviskách tak, aby sa minimalizovalo riziko znehodnotenia alebo poškodenia potravín smerujúcich ku konečnému užívateľovi.

Autori: Ing. Mária Rusnačík Krempaská
Právny stav od: 14. 12. 2019
Dátum publikácie: 15. 6. 2020
Prameň: EPI Odborné články / epi - 2020
Oblasti práva: Pracovné právo / Pracovné právo a personalistika / Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci; Hygiena pri práci



Potravina je vzácna komodita, ktorá slúži na uspokojenie výživových potrieb človeka. V súvislosti s potravinami, ich výrobou, manipuláciou, balením a skladovaním je preto potrebné zabezpečiť úplnú ochranu a zdravotnú bezpečnosť tak, aby nebol ohrozený ľudský život a zdravie. V očiach zákona je práca s potravinou považovaná za epidemiologicky závažnú pracovnú činnosť a podlieha prísnym požiadavkám nielen na prevádzku, ale aj na zamestnancov, ktorí sú v kontakte s potravinou od výroby až po cestu ku končenému spotrebiteľovi. Cieľom článku je zhrnutie požiadaviek týkajúcich sa hygieny v súvislosti s manipuláciou a skladovaním potravín a potravinových výrobkov z hľadiska pohľadu legislatívy SR. Každý prevádzkovateľ, ktorý sa zaoberá manipuláciou, skladovaním a dopravou potravín, je preto povinný poznať legislatívne požiadavky a implementovať ich na svojich pracoviskách tak, aby sa minimalizovalo riziko znehodnotenia alebo poškodenia potravín smerujúcich ku konečnému užívateľovi.

Hygienické požiadavky

Základným predpisom, ktorý upravuje hygienické podmienky a povinnosti súvisiace s výrobou, skladovaním a manipuláciou potravín, je zákon NR SR 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov s poslednou novelizáciou v roku 2019 pod číslom 303/2019 Z. z.

Zákonom sú stanovené (§ 1):

  1. základné povinnosti prevádzkovateľov potravinárskych podnikov,
  2. práva a povinnosti osôb v súvislosti s potravinami,
  3. právomoc, pôsobnosť a organizácia štátnych orgánov v súvislosti s potravinovou kontrolou.

Pod pojmom POTRAVINA zákon rozumie (§ 2):

  1. látku alebo výrobok, ktoré sú ...

 

 

Vážený návštevník,
prístup do tejto sekcie majú len registrovaní užívatelia portálu
s predplateným prístupom.

 

Prihláste sa kliknutím na nasledujúci odkaz:

 

 epi-notebook

Prístup k EPI Právnym systémom
a ostatným online produktom
si môžete zakúpiť v našom e-shope:

 

Máte otázky?
V prípade, že potrebujete viac informácií, môžete nás kedykoľvek kontaktovať

 

 

 

Registračný formulár nájdete na tomto odkaze: REGISTRÁCIA


V prípade, že ste registrovaný na portáli www.epi.sk, www.pp.sk, www.vssr.sk www.danovecentrum.sk, www.mzdovecentrum.sk, www.manazerskecentrum.sk, www.profivzdelavanie.sk alebo www.zakon.sk môžete na prihlásenie použiť prihlasovacie meno a heslo z týchto portálov.

Autor: Ing. Mária Rusnačík Krempaská

Súvisiace odborné články

Súvisiace právne predpisy ZZ SR


S-EPI, s.r.o. © 2010-2025, všetky práva vyhradené

cookies24x24  Súhlas s použitím cookies

Táto webová stránka používa rôzne cookies pre poskytovanie online služieb, na účely prihlásenia, poskytovania obsahu prostredníctvom tretích strán, analýzu návštevnosti a iné. V súlade s platnou legislatívou, prosíme, o potvrdenie súhlasu alebo nastavenie Vašich preferencií.

Pamätajte, že súbory cookies sú užitočné pre rôzne užívateľské nastavenia a ich odmietnutím sa môže znížiť Váš užívateľský komfort.

Viac informácií o cookies.