HISTÓRIA: Ukladá navštívené dokumenty s možnosťou ich opätovného otvorenia alebo uloženia medzi záložky. Funkcia je dostupná iba pre predplatiteľov.
ZÁLOŽKY: Umožňuje ukladať vybrané alebo často používané odkazy na dokumenty a triediť ich podľa individuálnych potrieb. Funkcia je dostupná iba pre predplatiteľov.

3. Stravné lístky v jednoduchom účtovníctve

Zamestnávateľ musí poskytnúť zamestnancom vo všetkých zmenách stravovanie na pracovisku vo vlastnom stravovacom zariadení alebo prostredníctvom inej právnickej alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby, formou stravovacích poukážok alebo vlastní reštauračné zariadenie.

Autori: Ing. Jana Böszörményi
Právny stav od: 1. 1. 2021
Dátum publikácie: 19. 4. 2021
Prameň: Dane a účtovníctvo / DaÚ - 2021 / DaÚ - 5/2021
Oblasti práva: Správne právo / Dane a poplatky / Daň z príjmov; Účtovníctvo / Jednoduché účtovníctvo



Obsah

Podľa § 152 Zákonníka práce musí zamestnávateľ poskytnúť zamestnancom vo všetkých zmenách stravovanie na pracovisku vo vlastnom stravovacom zariadení alebo prostredníctvom inej právnickej alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby formou stravovacích poukážok alebo vlastní reštauračné zariadenie.

Príklad č. 3:

Účtovanie stravných lístkov v závodnom stravovacom zariadení

Spoločnosť BETA, s. r. o., platiteľ DPH, zabezpečuje stravu svojim zamestnancom v závodnom reštauračnom zariadení. Ako bude účtovať o zabezpečení stravy pre svojich zamestnancov?

Riešenie:

Spoločnosť BETA, s. r. o., svojim zamestnancom zabezpečila stravovanie v závodnom stravovacom zariadení. Zakúpené stravné lístky podliehajú odpočtu DPH v zmysle § 49 až § 51 zákona o DPH.

Z uvedeného vyplýva, že zamestnávateľ musí odviesť DPH na výstupe, v zmysle ustanovenia § 22 ods. 1 zákona o DPH je základom dane pri dodaní tovaru alebo služby všetko, čo tvorí protihodnotu, ktorú dodávateľ prijal alebo má prijať od príjemcu plnenia alebo inej osoby za dodanie tovaru alebo služby, zníženú o daň.

V zmysle uvedeného ustanovenia základom dane pri poskytovaní stravovania zamestnávateľom, platiteľom dane z pridanej hodnoty, je protihodnota, ktorú zamestnávateľ prijal od ...

 

 

Vážený návštevník,
prístup do tejto sekcie majú len registrovaní užívatelia portálu
s predplateným prístupom.

 

Prihláste sa kliknutím na nasledujúci odkaz:

 

 epi-notebook

Prístup k EPI Právnym systémom
a ostatným online produktom
si môžete zakúpiť v našom e-shope:

 

Máte otázky?
V prípade, že potrebujete viac informácií, môžete nás kedykoľvek kontaktovať

 

 

 

Registračný formulár nájdete na tomto odkaze: REGISTRÁCIA


V prípade, že ste registrovaný na portáli www.epi.sk, www.pp.sk, www.vssr.sk www.danovecentrum.sk, www.mzdovecentrum.sk, www.manazerskecentrum.sk, www.profivzdelavanie.sk alebo www.zakon.sk môžete na prihlásenie použiť prihlasovacie meno a heslo z týchto portálov.

Autor: Ing. Jana Böszörmenyi

Súvisiace odborné články

Súvisiace príklady z praxe

Súvisiace komentované ustanovenia

Súvisiace videoškolenia

Súvisiace právne predpisy ZZ SR


S-EPI, s.r.o. © 2010-2025, všetky práva vyhradené

cookies24x24  Súhlas s použitím cookies

Táto webová stránka používa rôzne cookies pre poskytovanie online služieb, na účely prihlásenia, poskytovania obsahu prostredníctvom tretích strán, analýzu návštevnosti a iné. V súlade s platnou legislatívou, prosíme, o potvrdenie súhlasu alebo nastavenie Vašich preferencií.

Pamätajte, že súbory cookies sú užitočné pre rôzne užívateľské nastavenia a ich odmietnutím sa môže znížiť Váš užívateľský komfort.

Viac informácií o cookies.