Účtovanie školskej jedálne
Ako účtovať školskú jedáleň v školskej jedálni bez právnej subjektivity počas mimoriadnej situácie COVID-19? Školská jedáleň používa vlastný účet. Pred COVID-19 účtovala:
Účtovný prípad
| Kód zdroja
| Ekonomická klasifikácia
| MD
| Dal
|
1. Prijatý bežný transfer na účet ŠJ z dotácie UPSVaR
| 111
| 312001
| 221ŠJ
| 357
|
2. Faktúra za nákup potravín
| | | 112
| 321
|
3. Úhrada faktúry za nákup potravín
| 72f
| 633011
| 321
| 112
|
4. Inkaso preddavku od stravníkov
| | | 221
| 324
|
5. Predpis stravného
| | | 318
| 602
|
6. Zúčtovanie preddavku na úhradu stravného
| | | 324
| 318
|
7. Zúčtovanie dotácie v súvislosti s nákladmi
| 72f-
111
| 633011-
633011
| 357
| 693
|
V čase mimoriadnej situácie vznikla škoda na potravinách na potravinových zásobách, ktorú ŠJ z časti hradí z dotácie a časť bola na ťarchu zriaďovateľa, ktorú UJ účtovala nasledovne:
1. Faktúra za nákup potravín
|
| | 112
| 321
|
2. Úhrada faktúry
|
| | 321
| 221ŠJ
|
3. Škoda na potravinách
|
| | 549
| 112
|
4. Časť škody čerpaná z dotácie
|
| | 357
| 693
|
5. Časť škody vyúčtovaná zriaďovateľovi
|
| | 318
| 648
|
6. Zúčtovanie škody na ťarchu zriaďovateľa
|
| | 324
| 318
|
7. Úhrada od zriaďovateľa
|
| | 221ŠJ
| 324
|
1. Je tento postup účtovania správny?
2. Ako zaúčtovať zaslanie čiastky - časť škody - školskej jedálne od zriaďovateľa?
3. ÚPSVaR požaduje nulové čerpanie dotácie počas COVID-19, lenže vedúca ŠJ aby vedela zabezpečiť potrebné množstvo potravín, musela urobiť zápis „škoda na potravinách“, ktorý je zaúčtovaný zápisom 549/112. Tým, že dané potraviny boli nakúpené z dotácie, urobila UJ súčasne zúčtovanie poskytnutej dotácie zápisom 357/693. A teda na ÚPSVaR predkladá nulový výkaz, ale súčasne v účtovníctve účtuje o spotrebe dotácie, čím vzniká nesúlad v čerpaní, resp. v zostatkoch poskytnutej dotácie. Je postup ÚPSVaR správny, keď požaduje nulové čerpanie?