Z údajov, ktoré zverejňuje na svojom webovom sídle Štatistický úrad SR, vyplynulo, že došlo k splneniu podmienky, na základe ktorej sa zvyšujú sumy stravného pri pracovných cestách podľa zákona č. 283/2002 Z. z. (ďalej len „Zákon o cestovných náhradách“).
Zabezpečiť stravovanie pre svojich zamestnancov pracujúcich na pracovný pomer, ak došlo k splneniu podmienok stanovených v zákone č. 311/2001 Z. z. (ďalej len „Zákonník práce“), je jednou zo základných povinností každého zamestnávateľa na Slovensku.
Strava, ktorú je povinný zamestnávateľ zabezpečiť svojim zamestnancom, nemôže byť akákoľvek. Podľa Zákonníka práce má totiž stravovanie zodpovedať zásadám správnej výživy a ak je poskytované v stravovacom zariadení zamestnávateľa, malo by zahŕňať jedno teplé hlavné jedlo, vrátane nápoja.
Čo všetko spojenie „zabezpečiť stravovanie“ pre zamestnávateľa obnáša? Ako je to so stravovaním v prípade dohodárov, osôb pracujúcich formou domáckej práce či telepráce, či počas služobných ciest? Ako sa zmenila výška poskytovaného stravného od 1. apríla 2025?
Povinný a oprávnený subjekt
Z ustanovení Zákonníka práce vyplýva zamestnávateľovi povinnosť svojim zamestnancom:
- poskytovať prestávku na odpočinok a jedenie a
- zabezpečovať stravovanie.
Zamestnávateľom sa rozumie fyzická alebo právnická osoba, ak zamestnáva aspoň jednu fyzickú osobu v pracovnoprávnom vzťahu.
Oprávneným subjektom ohľadne zabezpečovania stravovania je práve zamestnanec, ktorý pre zamestnávateľa vykonáva prácu v pracovnom pomere (aj v kratšom pracovnom pomere), ak sú splnené podmienky na zabezpečenie stravovania, čiže, ak pracovná zmena zamestnanca je dlhšia ako štyri hodiny (uvedené vyplýva z § 152 Zákonníka práce).
Nárok na zabezpečenie stravovania má každý zamestnanec, ktorý v rámci ustanovenej pracovnej zmeny odpracoval viac ako štyri hodiny počas domáckej práce, telepráce, ako aj pri inom výkone práce z domácnosti.
Iný výkon práce z domácnosti je práca, ktorú zamestnanec vykonáva ...