HISTÓRIA: Ukladá navštívené dokumenty s možnosťou ich opätovného otvorenia alebo uloženia medzi záložky. Funkcia je dostupná iba pre predplatiteľov.
ZÁLOŽKY: Umožňuje ukladať vybrané alebo často používané odkazy na dokumenty a triediť ich podľa individuálnych potrieb. Funkcia je dostupná iba pre predplatiteľov.

2. Vplyv zvýšenia súm stravného na stravovanie zamestnancov

Od 1. júna 2023 je maximálny príspevok zamestnávateľa na stravovanie zamestnancov v sume 4,02 € na jedno jedlo, čo je 55 % zo sumy stravného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín. Okrem tohto príspevku môže zamestnávateľ prispievať na stravovanie aj zo sociálneho fondu.

Autori: Ing. Eva Gášpárová
Právny stav od: 1. 6. 2023
Právny stav do: 30. 9. 2023
Dátum publikácie: 1. 6. 2023
Dátum aktualizácie: 1. 10. 2023
Prameň: Dane a účtovníctvo / DaÚ - 2023 / DaÚ - 7/2023
Oblasti práva:
Správne právo / Dane a poplatky / Daň z príjmov
Pracovné právo / Pracovné právo a personalistika / Personalistika; Starostlivosť o zamestnancov



Obsah

Povinnosť zamestnávateľa zabezpečiť zamestnancom stravovanie a prispievať naň upravuje § 152 Zákonníka práce. Zamestnávateľ je povinný zabezpečovať zamestnancom vo všetkých zmenách stravovanie zodpovedajúce zásadám správnej výživy priamo na pracoviskách alebo v ich blízkosti. Túto povinnosť nemá voči zamestnancom vyslaným na pracovnú cestu, s výnimkou zamestnancov vyslaných na pracovnú cestu, ktorí na svojom pracovisku odpracovali viac ako štyri hodiny, a voči zamestnancom, ktorým poskytuje finančný príspevok na stravovanie.

Zamestnávateľ môže stravovanie zamestnancov zabezpečiť:

  • poskytnutím jedného teplého hlavného jedla vrátane vhodného nápoja v priebehu pracovnej zmeny:
  • vo vlastnom stravovacom zariadení,
  • v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa alebo
  • prostredníctvom právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby, ak ich sprostredkuje u právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie poskytovať stravovacie služby.

Na takto zabezpečené stravovanie zamestnávateľ prispieva v sume najmenej 55 % ceny jedla, najviac však na každé jedlo do sumy 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa osobitného predpisu. Príspevok zamestnávateľa sa zaokrúhľuje na najbližší eurocent nahor.

Od 1. júna 2023 je maximálny príspevok zamestnávateľa 4,02 € na jedno jedlo, čo je 55 % zo sumy stravného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín. Okrem tohto príspevku môže zamestnávateľ prispievať na stravovanie aj zo sociálneho fondu. Výška príspevku zo sociálneho fondu nie je limitovaná. Zvyšok ceny jedla platí zamestnanec.

Poznámka redakcie:

Opatrením Ministerstva práce, sociálnych vecí a ...

 

 

Vážený návštevník,
prístup do tejto sekcie majú len registrovaní užívatelia portálu
s predplateným prístupom.

 

Prihláste sa kliknutím na nasledujúci odkaz:

 

 epi-notebook

Prístup k EPI Právnym systémom
a ostatným online produktom
si môžete zakúpiť v našom e-shope:

 

Máte otázky?
V prípade, že potrebujete viac informácií, môžete nás kedykoľvek kontaktovať

 

 

 

Registračný formulár nájdete na tomto odkaze: REGISTRÁCIA


V prípade, že ste registrovaný na portáli www.epi.sk, www.pp.sk, www.vssr.sk www.danovecentrum.sk, www.mzdovecentrum.sk, www.manazerskecentrum.sk, www.profivzdelavanie.sk alebo www.zakon.sk môžete na prihlásenie použiť prihlasovacie meno a heslo z týchto portálov.

Autor: Ing. Eva Gášpárová

Súvisiace usmernenia, pokyny, nariadenia

Súvisiace príklady z praxe

Súvisiace právne predpisy ZZ SR


S-EPI, s.r.o. © 2010-2025, všetky práva vyhradené

cookies24x24  Súhlas s použitím cookies

Táto webová stránka používa rôzne cookies pre poskytovanie online služieb, na účely prihlásenia, poskytovania obsahu prostredníctvom tretích strán, analýzu návštevnosti a iné. V súlade s platnou legislatívou, prosíme, o potvrdenie súhlasu alebo nastavenie Vašich preferencií.

Pamätajte, že súbory cookies sú užitočné pre rôzne užívateľské nastavenia a ich odmietnutím sa môže znížiť Váš užívateľský komfort.

Viac informácií o cookies.