K odboru znalca, ktorý má ohodnotiť pozemky využívané ako dvory a záhrady

I. Pri určení príslušnosti znalcov sa má vychádzať zo skutočného stavu veci ako aj množstva iných faktorov, ktoré pri rozhodnutí okresný súd pomenoval, pričom dospel k záveru, že v danom prípade produkčná schopnosť poľnohospodárskej pôdy nie je v konkrétnom prípade rozhodujúca, keď sa pozemky využívajú ako dvory a záhrady, nie na poľnohospodársku výrobu. Žalobca nepreukázal opak. Nepochybne sú užívané v jednom celku, pričom zo stanoviska ministerstva nepochybne vyplynulo, že takýto pozemok má ohodnotiť znalec z odboru stavebníctvo.

II. Je absolútne logické, že pokiaľ súd vychádzal zo znaleckého posudku s určitým záverom, a ostatné posudky sú protichodné, nemôže vychádzať z posudkov, ktoré súd nepovažuje za správne, resp. obsahujúce tie informácie, ktoré sú významné pre rozhodnutie vo veci. Použitie jedného posudku automaticky vylučuje použitie posudkov, ktoré obsahujú opačný názor, naviac, ktorý je ovplyvnený základnou otázkou, o aké pozemky ide a ako sa užívajú.

Spisová značka: 15Co/144/2023
Forma rozhodnutia: Rozsudok
Súd: Krajský súd Banská Bystrica
Dátum rozhodnutia: 11. 9. 2024
Oblasti práva: Občianske právo / Občianske právo / Civilné procesné právo
Územná pôsobnosť: Slovensko
Zdroj: EPI Vybrané rozhodnutia krajských súdov
Právny inštitút:
civilné konanie
dokazovanie
spoluvlastníctvo / vysporiadanie podielového spoluvlastníctva



Civilný sporový poriadok
Zákon o poskytovaní právnej pomoci osobám v materiálnej núdzi
Občiansky zákonník
S-EPI, s.r.o. © 2010-2025, všetky práva vyhradené

cookies24x24  Súhlas s použitím cookies

Táto webová stránka používa rôzne cookies pre poskytovanie online služieb, na účely prihlásenia, poskytovania obsahu prostredníctvom tretích strán, analýzu návštevnosti a iné. V súlade s platnou legislatívou, prosíme, o potvrdenie súhlasu alebo nastavenie Vašich preferencií.

Pamätajte, že súbory cookies sú užitočné pre rôzne užívateľské nastavenia a ich odmietnutím sa môže znížiť Váš užívateľský komfort.

Viac informácií o cookies.