209 |
VYHLÁŠKA |
Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky |
zo 16. júla 2014, |
ktorou sa ustanovuje rozsah odbornej prípravy, rozsah požadovaných vedomostí pre skúšky odbornej spôsobilosti, podrobnosti o zriaďovaní a činnosti komisií na preskúšanie odbornej spôsobilosti, podrobnosti o skúške pred komisiou na preskúšanie odbornej spôsobilosti, obsah osvedčenia o odbornej spôsobilosti a rozsah aktualizačnej odbornej prípravy |
Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky podľa § 62 písm. c) zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 204/2014 Z. z. (ďalej len „zákon“) ustanovuje: |
|
§ 1 |
Rozsah odbornej prípravy a rozsah požadovaných vedomostí pre skúšky odbornej spôsobilosti (ďalej len „skúška“) a rozsah aktualizačnej odbornej prípravy je uvedený v prílohe č. 1. |
§ 2 |
(1) Komisia na preskúšanie odbornej spôsobilosti (ďalej len „komisia“) je päťčlenná. Členovia komisie sú vymenovaní podľa určeného druhu činnosti, na ktorú sa osvedčenie vydáva. |
(2) Predsedu komisie, podpredsedu komisie a ďalších členov komisie vymenúva a odvoláva na |
a) Úrade verejného zdravotníctva Slovenskej republiky hlavný hygienik Slovenskej republiky podľa § 5 ods. 4 písm. t) zákona, |
b) regionálnom úrade verejného zdravotníctva regionálny hygienik podľa § 6 ods. 3 písm. h) zákona, |
c) rezortných orgánoch štátnej správy na úseku verejného zdravotníctva vedúci hygienik príslušného rezortu podľa § 7 písm. f) zákona. |
§ 3 |
(1) Činnosť komisie riadi predseda komisie a v čase jeho neprítomnosti ho zastupuje podpredseda komisie. |
(2) Komisia je spôsobilá skúšať a rozhodovať o výsledku skúšky, ak je prítomná nadpolovičná väčšina jej členov. Komisia sa uznáša väčšinou hlasov prítomných členov. |
(3) Komisia zasadá najmenej raz štvrťročne. Ak komisia nedostala žiadosť o vykonanie skúšky, ustanovenie prvej vety sa nepoužije. |
(4) Predseda komisie zabezpečuje vedenie a uchovávanie dokumentácie o skúškach. |
§ 4 |
(1) Žiadosť o vykonanie skúšky pred komisiou podáva žiadateľ o overenie odbornej spôsobilosti (ďalej len „žiadateľ“) písomne alebo v elektronickej podobe. |
(2) Pozvánka na skúšku sa doručuje žiadateľovi v elektronickej podobe spravidla sedem dní pred termínom konania skúšky; ak nie je v žiadosti o vykonanie skúšky uvedená e-mailová adresa žiadateľa, pozvánka na skúšku sa doručuje písomne. |
(3) Pred vykonaním skúšky komisia overí totožnosť žiadateľa a doklad o úhrade správneho poplatku. |
(4) Skúšku tvorí písomná časť a ústna časť; predpokladom na vykonanie ústnej časti skúšky je úspešné vykonanie písomnej časti skúšky. Obidve časti skúšky sa konajú v jeden deň. |
(5) Každú časť skúšky komisia hodnotí samostatne hodnotením „vyhovel“ alebo „nevyhovel“. Žiadateľ úspešne vykonal skúšku, ak vyhovel v obidvoch častiach skúšky. |
(6) O priebehu skúšky a hodnotení žiadateľa komisia vyhotoví zápisnicu, ktorú podpisujú všetci prítomní členovia. Vzor zápisnice je uvedený v prílohe č. 2. |
(7) Priebeh skúšky a kritériá jej hodnotenia upravuje skúšobný poriadok komisie, ktorého vzor je uverejnený na webovom sídle Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky. |
(8) Žiadateľ, ktorý skúšku podľa odseku 5 nevykonal úspešne, môže požiadať o vykonanie opravnej skúšky; opravnú skúšku môže vykonať najneskôr do šiestich mesiacov odo dňa konania skúšky, ktorú nevykonal úspešne. |
(9) Pri opravnej skúške sa postupuje podľa odsekov 2 až 6. |
§ 5 |
Osvedčenie o odbornej spôsobilosti (ďalej len „osvedčenie“) obsahuje tieto údaje: |
a) označenie orgánu štátnej správy na úseku verejného zdravotníctva, ktorý osvedčenie vydal, |
b) dátum a miesto vydania osvedčenia, |
c) evidenčné číslo osvedčenia, |
d) meno a priezvisko, titul žiadateľa, |
e) dátum a miesto narodenia žiadateľa, |
f) adresa trvalého pobytu žiadateľa, |
g) druh činnosti, na ktorú sa osvedčenie vydáva, |
h) dátum a miesto vykonania skúšky, |
i) druh práce, na ktorú sa osvedčenie vydáva, ak ide o činnosti podľa § 15 ods. 1 písm. a) a c) zákona, |
j) meno, priezvisko, titul predsedu komisie, |
k) odtlačok úradnej pečiatky, meno, priezvisko a podpis príslušného hygienika. |
|
§ 6 |
Zrušuje sa vyhláška č. 520/2007 Z. z., ktorou sa ustanovuje rozsah požadovaných vedomostí pre skúšky odbornej spôsobilosti, podrobnosti o zriaďovaní a činnosti komisií na preskúšanie odbornej spôsobilosti a obsah osvedčenia o odbornej spôsobilosti. |
§ 7 |
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. augusta 2014. |
|
v z. Viliam Čislák v. r. |
|
Príloha č. 1 k vyhláške č. 209/2014 Z. z. |
ROZSAH POŽADOVANÝCH VEDOMOSTÍ NA VYDÁVANIE OSVEDČENIA O ODBORNEJ SPÔSOBILOSTI, ROZSAH ODBORNEJ PRÍPRAVY A ROZSAH AKTUALIZAČNEJ ODBORNEJ PRÍPRAVY |
I. Rozsah požadovaných vedomostí pre skúšky na kvantitatívne a kvalitatívne zisťovanie faktorov životného prostredia a pracovného prostredia na účely posudzovania ich možného vplyvu na zdravie |
a) zabezpečenie systému kvality, |
b) metrologické zabezpečenie, |
c) princípy skúšobných metód na kvalitatívne a kvantitatívne zisťovanie faktorov životného prostredia a pracovného prostredia, |
d) validácia metód a určovanie neistoty merania, |
e) interpretácia výsledkov, |
f) pre oblasť vôd vedomosti o možných zdravotných rizikách podľa príslušných právnych noriem a štandardných postupov, |
g) právne predpisy upravujúce kvalitatívne a kvantitatívne zisťovanie faktorov životného prostredia a pracovného prostredia na účely posudzovania ich možného vplyvu na zdravie. |
II. Rozsah požadovaných vedomostí pre skúšky na hodnotenie vplyvov na verejné zdravie |
a) právne predpisy upravujúce hodnotenie vplyvov na verejné zdravie, |
b) zásady hodnotenia vplyvov na verejné zdravie, |
c) metódy hodnotenia vplyvov na verejné zdravie, |
d) využívanie hodnotenia vplyvov na verejné zdravie v rozhodovacích procesoch. |
III. Rozsah požadovaných vedomostí pre skúšky na hodnotenie zdravotných rizík zo životného prostredia |
a) právne predpisy upravujúce hodnotenie zdravotných rizík, |
b) zásady hodnotenia zdravotných rizík, |
c) metódy hodnotenia zdravotných rizík, |
d) určovanie nebezpečnosti, vzťahu dávka – odozva, hodnotenie expozície, charakteristika rizika, |
e) hodnotenie zdravotného rizika z expozície fyzikálnym, chemickým a biologickým faktorom, |
f) posudzovanie miery rizika vzhľadom na časové obmedzenie pôsobenia, |
g) výpočet celoživotného rizika z expozície škodlivým faktorom životného prostredia, |
h) analýza neistôt, |
i) riadenie rizika, |
j) využívanie hodnotenia zdravotných rizík v rozhodovacích procesoch, |
k) komunikácia zdravotných rizík, |
l) opatrenia na zváženie alebo odstránenie rizika. |
IV. Rozsah požadovaných vedomostí pre skúšky na odber vzoriek zo životného prostredia a z pracovného prostredia na účely kvalitatívneho a kvantitatívneho zisťovania faktorov životného prostredia a pracovného prostredia |
a) príprava programu vzorkovania, |
b) spôsob odberu vzoriek, |
c) označovanie vzoriek a protokol o odbere, |
d) transport vzoriek, |
e) metrologické zabezpečenie vzorkovania, |
f) validácia metód vzorkovania. |
V. Rozsah požadovaných vedomostí pre skúšky na epidemiologicky závažné činnosti pri výrobe a úprave pitnej vody a pri obsluhe vodovodných zariadení pitnej vody |
a) právne predpisy upravujúce ochranu verejného zdravia pri výrobe a úprave pitnej vody a pri obsluhe vodovodných zariadení pitnej vody, |
b) požiadavky na zdravotnú bezpečnosť pitnej vody, |
c) povinnosti dodávateľov pitnej vody pri výrobe a úprave pitnej vody, |
d) princípy a procesy úpravy pitnej vody, |
e) zdravotné riziká pri používaní pitnej vody, ktorá nie je zdravotne bezpečná, |
f) opatrenia na predchádzanie vzniku a šírenia infekčných ochorení prenosných pitnou vodou v pôsobnosti dodávateľov pitnej vody. |
VI. Rozsah požadovaných vedomostí pre skúšky na epidemiologicky závažné činnosti v zariadeniach starostlivosti o ľudské telo |
a) právne predpisy upravujúce ochranu verejného zdravia pri poskytovaní služieb v zariadeniach starostlivosti o ľudské telo, |
b) povinnosti pri prevádzkovaní zariadení starostlivosti o ľudské telo, |
c) hygienické požiadavky na zariaďovanie, vybavenie a prevádzku zariadení starostlivosti o ľudské telo, |
d) zdravotné riziká pri poskytovaní služieb v zariadeniach starostlivosti o ľudské telo, |
e) základné protiepidemické postupy a dekontaminácia, |
f) náležitosti prevádzkového poriadku zariadenia, v ktorom sa vykonávajú epidemiologicky závažné činnosti, |
g) kontraindikácie jednotlivých druhov poskytovaných služieb, |
h) zásady prvej pomoci pri poranení, |
i) požiadavky na ochranu zdravia nefajčiarov v zariadeniach starostlivosti o ľudské telo. |
VII. Rozsah požadovaných vedomostí pre skúšky na epidemiologicky závažné činnosti pri výrobe, manipulácii a uvádzaní do obehu potravín a pokrmov |
a) povinnosti pri prevádzkovaní zariadenia spoločného stravovania a požiadavky na zariadenia spoločného stravovania, |
b) povinnosti pri výrobe, preprave, skladovaní, predaji a ostatnej manipulácii s potravinami podľa právnych predpisov o potravinách súvisiacich s danou činnosťou, |
c) opatrenia na predchádzanie prenosným ochoreniam, |
d) základné protiepidemické postupy a dekontaminácia. |
VIII. Rozsah požadovaných vedomostí pre skúšky na epidemiologicky závažné činnosti pri výrobe kozmetických výrobkov |
a) správna výrobná prax pri výrobe kozmetických výrobkov, |
b) povinnosti pri výrobe kozmetických výrobkov, |
c) opatrenia na predchádzanie prenosným ochoreniam, |
d) základné protiepidemické postupy a dekontaminácia. |
IX. Rozsah požadovaných vedomostí pre skúšky na epidemiologicky závažné činnosti v úpravniach vody a pri obsluhe vodovodných zariadení na umelých kúpaliskách |
a) právne predpisy upravujúce ochranu verejného zdravia pri prevádzkovaní umelých kúpalísk, |
b) požiadavky na kvalitu vody na kúpanie na umelých kúpaliskách, |
c) povinnosti pri prevádzkovaní umelých kúpalísk, |
d) princípy a procesy úpravy vody na kúpanie, |
e) zdravotné riziká z vody na kúpanie, |
f) opatrenia na predchádzanie vzniku a šírenia infekčných ochorení prenosných vodou na kúpanie v pôsobnosti prevádzkovateľov umelých kúpalísk, |
g) náležitosti prevádzkového poriadku umelého kúpaliska. |
X. Rozsah požadovaných vedomostí odbornej prípravy na overenie odbornej spôsobilosti na prácu s veľmi toxickými látkami a zmesami a toxickými látkami a zmesami, rozsah požadovaných vedomostí pre skúšky odbornej spôsobilosti na prácu s veľmi toxickými látkami a zmesami a toxickými látkami a zmesami a rozsah aktualizačnej odbornej prípravy pre držiteľov osvedčenia odbornej spôsobilosti na prácu s veľmi toxickými látkami a zmesami a toxickými látkami a zmesami |
a) právne predpisy upravujúce problematiku uvádzania chemických látok a zmesí na trh, najmä z hľadiska ich vplyvov na život a zdravie ľudí a životné prostredie |
1. podmienky uvádzania nebezpečných látok a zmesí na trh a ich používanie, |
2. nebezpečné látky a zmesi, špecifikácia tried nebezpečnosti, |
3. systémy klasifikácie, balenia a označovania nebezpečných látok a zmesí, osobitne veľmi toxických látok a zmesí, účinnosť uplatňovania právnych úprav v praxi, |
4. označovanie a balenie, výstražné symboly, slová a upozornenia, |
5. požiadavky na zostavenie karty bezpečnostných údajov, expozičný scenár, |
6. obmedzenia výroby, uvádzania na trh a používania určitých nebezpečných látok a zmesí, |
b) právne predpisy upravujúce výkon práce s chemickými faktormi, osobitne práce s veľmi toxickými látkami a zmesami a toxickými látkami a zmesami |
1. právny rámec ochrany zdravia pri práci s nebezpečnými chemickými faktormi, |
2. opatrenia na predchádzanie vzniku ochorení podmienených prácou, |
3. zákazy a obmedzenia pri predaji, výdaji a skladovaní veľmi toxických látok a zmesí a toxických látok a zmesí, |
4. povinnosti zamestnávateľov – identifikácia rizika, posudok o riziku a prevádzkový poriadok pre prácu s veľmi toxickými látkami a zmesami a toxickými látkami a zmesami, |
5. všeobecné zásady prevencie rizika, |
6. špecifické ochranné a preventívne opatrenia pri práci s veľmi toxickými látkami a zmesami a toxickými látkami a zmesami, |
7. špecifické ochranné a preventívne opatrenia pri skladovaní veľmi toxických látok a zmesí a toxických látok a zmesí, |
8. kontrola expozície a rizika, |
9. informovanie orgánu verejného zdravotníctva v súvislosti s veľmi toxickými látkami a zmesami a toxickými látkami a zmesami, |
10. zdravotný dohľad, |
c) toxikológia |
1. základné pojmy – toxicita látky alebo zmesi (LD50, LC50), chronická (NOAEL, ADI), |
2. toxicita, nebezpečnosť, riziko a ich význam, |
3. cesty vstupu do organizmu, zásady prevencie, |
4. zdravotné účinky toxických látok a zmesí, |
5. príčiny vzniku otráv a ich prejavy vo vzťahu k vykonávanej práci, |
d) zásady prvej pomoci pri zasiahnutí organizmu veľmi toxickými látkami a zmesami a toxickými látkami a zmesami podľa cesty vstupu do organizmu. |
XI. Rozsah požadovaných vedomostí odbornej prípravy na overenie odbornej spôsobilosti na prácu s dezinfekčnými prípravkami na profesionálne použitie alebo s prípravkami na reguláciu živočíšnych škodcov na profesionálne použitie, rozsah požadovaných vedomostí pre skúšky odbornej spôsobilosti na prácu s dezinfekčnými prípravkami na profesionálne použitie alebo s prípravkami na reguláciu živočíšnych škodcov na profesionálne použitie a rozsah aktualizačnej odbornej prípravy pre držiteľov osvedčenia odbornej spôsobilosti a na prácu s dezinfekčnými prípravkami na profesionálne použitie alebo s prípravkami na reguláciu živočíšnych škodcov na profesionálne použitie |
a) právne predpisy upravujúce prácu s dezinfekčnými prípravkami na profesionálne použitie alebo s prípravkami na reguláciu živočíšnych škodcov na profesionálne použitie, |
b) epidemiológia, základy z mikrobiológie vo vzťahu k činnosti |
1. základné pojmy, úloha a náplň epidemiológie a epizootológie, |
2. hygiena životného prostredia, |
3. spôsob prenosu infekčných ochorení, |
c) práca s nebezpečnými chemickými faktormi, ochrana zamestnancov pred rizikami súvisiacimi s expozíciou chemickým faktorom pri práci |
1. základné pojmy, |
2. zdravotná spôsobilosť, odborná spôsobilosť, |
3. klasifikácia, rozdelenie nebezpečných chemických látok a zmesí, |
4. skladovanie prípravkov, |
5. balenie, označovanie obalov (výstražné symboly, označenia), |
6. etikety prípravkov, karty bezpečnostných údajov a ich obsah, |
7. charakteristika nebezpečenstva prípravkov, symboly, |
8. posudzovanie rizika, zdravotný dohľad, |
9. špecifické ochranné opatrenia, |
10. prevádzkový poriadok a posudok o riziku, |
11. povinnosti fyzickej osoby – podnikateľa a právnickej osoby, |
12. osobné ochranné pracovné prostriedky, |
d) toxikológia |
1. základné pojmy, toxicita, |
2. charakteristika prípravkov z hľadiska toxicity a ich rozdelenie, označovanie, skladovanie, karta bezpečnostných údajov, |
3. prevádzkový poriadok – náležitosti, posudok o riziku, |
4. skladovanie, osobné ochranné pracovné prostriedky, |
5. cesty vstupu toxických látok do organizmu, |
6. druhy a príznaky otráv a hlavné zásady prvej pomoci, toxicita, |
e) dezinfekcia |
1. prehľad skupín dezinfekčných prípravkov a mechanizmus ich účinku, |
2. pracovné a technologické postupy, |
3. spôsoby aplikácie dezinfekčných prípravkov a hodnotenie účinnosti, |
4. dezinfekcia v objektoch živočíšnej výroby, |
5. ochranná a ohnisková dezinfekcia, |
f) dezinsekcia |
1. základné pojmy, prehľad druhov škodlivého hmyzu, roztočov, vývojové cykly, |
2. prehľad skupín schválených dezinsekčných prípravkov, |
3. spôsoby aplikácie a mechanizmus účinku, |
4. prírodné ohniskové nákazy, |
5. pracovné a technologické postupy pri aplikácii prípravkov, |
6. postreková technika na výkon dezinsekcie, |
7. preventívna a represívna dezinsekcia, |
8. hlavné zásady ochrany a bezpečnosti práce pri dezinsekcii, |
g) deratizácia |
1. základné pojmy, biológia škodlivých hlodavcov, |
2. prehľad skupín schválených deratizačných prípravkov, |
3. spôsoby deratizácie, |
4. spôsoby aplikácie a mechanizmus účinku, dávkovanie, |
5. teoretické a praktické zručnosti pri výkone deratizácie, |
6. pracovné a technologické postupy pri aplikácii prípravkov, kontrola účinnosti, |
7. vyhodnotenie účinnosti, |
8. preventívne opatrenia proti vnikaniu, zahniezdeniu, pomnoženiu a ďalšiemu šíreniu škodlivých hlodavcov, |
9. hlavné zásady ochrany a bezpečnosti práce pri deratizácii. |
XII. Rozsah požadovaných vedomostí pre skúšky na nákup, predaj a spracúvanie húb |
a) právne predpisy, ktoré upravujú požiadavky na jedlé huby, |
b) morfologické znaky a podmienky zberu a uchovávania, preprava, prípadne ďalšie spracovanie, výživová hodnota jedlých húb, |
c) morfologické znaky jedovatých húb a húb nevhodných na kuchynské spracovanie, |
d) príznaky otravy hubami, |
e) zásady prvej pomoci pri otrave hubami, |
f) právne predpisy o potravinách. |
Príloha č. 2 k vyhláške č. 209/2014 Z. z. |
VZOR |
ZÁPISNICA |
.png)
|