Koronavírus a ochrana osobných údajov

Vyjadrenie  Európskeho výboru pre ochranu údajov k používaniu lokalizačných údajov z mobilu alebo požadovaniu zdravotných informácií v kontexte COVID-19.

Dátum publikácie: 27. 3. 2020


tt_ochrana-dat

Úrad na ochranu osobných údajov informoval, že Európsky výbor pre ochranu údajov prijal toto vyhlásenie:
 

Vlády, verejné a súkromné organizácie v celej Európe prijímajú opatrenia na obmedzenie a zmiernenie COVID-19. To môže zahŕňať spracúvanie rôznych osobných údajov.

 
Pravidlá ochrany údajov (ako napríklad GDPR) nebránia opatreniam prijatým v boji proti pandémii korona vírusu. Boj proti prenosným chorobám je hodnotovým cieľom, ktorý zdieľajú všetky národy, a preto by sa mal podporovať najlepším možným spôsobom. Je v záujme ľudstva obmedziť šírenie chorôb a používať moderné techniky v boji proti pohromám postihujúcim veľké časti sveta. EDPB by napriek tomu chcel zdôrazniť, že aj v týchto výnimočných časoch musí prevádzkovateľ a sprostredkovateľ zabezpečiť ochranu osobných údajov dotknutých osôb. Preto by sa malo zohľadniť niekoľko aspektov, aby sa zaručilo zákonné spracúvanie osobných údajov, a vo všetkých prípadoch by sa malo pripomenúť, že akékoľvek opatrenie prijaté v tejto súvislosti musí rešpektovať všeobecné právne zásady a nesmie byť nezvratné. Krízová situácia je právny stav, ktorý môže legitimovať obmedzenia slobôd za predpokladu, že tieto obmedzenia sú primerané a obmedzené počas trvania krízovej situácie.
  • Môžu vlády členských štátov používať osobné údaje týkajúce sa mobilných telefónov jednotlivcov v ich úsilí monitorovať, obmedziť alebo zmierniť šírenie COVID-19?
  • Môže zamestnávateľ požadovať, aby návštevníci alebo zamestnanci poskytli konkrétne zdravotné informácie v kontexte COVID-19?

Celé znenie: "Vyhlásenie EDPB o spracúvaní osobných údajov v súvislosti s prepuknutím ochorenia COVID-19"

 

 

Autor: Úrad na ochranu osobných údajov

Súvisiace aktuality

Súvisiace právne predpisy ZZ SR


S-EPI, s.r.o. © 2010-2020, všetky práva vyhradené