Podnikanie v USA: Ako začať? | Inzercia

Viacerí Slováci pokukujú po možnosti podnikania v USA. Niektorí si budujú pobočky či predajne fyzicky po celom svete, iní skúšajú svoje šťastie virtuálne cez internet. USA predstavuje veľmi silný, počtom ľudí a územím obrovský trh, ktorý viete obslúžiť jednou webovou stránkou.

Dátum publikácie: 11. 3. 2019


Podnikanie v Spojených štátoch amerických je avšak náročnejšie, ale aj výsledky sú atraktívnejšie, zisky vyššie. Veľkou výhodou je nielen vysoká kúpyschopnosť na území USA, ale aj samotné veľmi dobré podnikateľské prostredie.  Avšak poďme si najskôr povedať potrebné oficiality k tomu, aby ste mohli začať podnikať:

Bude vám stačiť ESTA povolenie či budete potrebovať Víza?

Esta visa je cestovné povolenie, ktoré vás oprávňuje na vstup do Spojených štátov amerických na 90 dní. A teda, ak sa chystáte na pracovnú cestu, kde potrebujete zajednať zákazky, či dohodnúť stretnutia alebo vybaviť dôležité veci, postačí vám cestovné povolenie ESTA USA. Všetky plánované aktivity by ste mali do toho času stihnúť. Stačí ak vyplníte online formulár ESTA, pričom povolenie dostanete viac-menej obratom na email.

Pri právnej forme, ak už máte za sebou prieskum trhu a ľudí na spoluprácu, je dôležité sa rozhodnúť či chcete na území USA vystupovať ako živnostník alebo chcete založiť spoločnosť pre sprostredkovateľa. Živnostník a fyzicky žijúca osoba v USA musí mať víza a povolenie na prácu a zdržiavanie sa na území USA. Pri podnikaní vo forme obchodnej spoločnosti, kedy si necháte zaregistrovať svoju spoločnosť špecialistom a pôjde len o subjekt, ktorý využijete pri svojom obchodovaní resp. poskytovaní služieb obchodným partnerom, víza nie sú potrebné.

Proces pri založení spoločnosti v USA

Ako vieme, USA je federácia, a preto je potrebné vždy prihliadať na procesy a postupy platiace v konkrétnom americkom štáte v ktorom chcete podnikať.  Pri zakladaní spoločnosti a aj pri jej vedení dodržujte predpisy na troch úrovniach – na úrovni federálnej, štátnej a miestnej. Živnosť v USA si vyžaduje víza. Po vybavení dokladov je potrebné vybaviť si daňové číslo TAX ID, založiť si podnikateľský bankový účet a samozrejme previesť naň počiatočný kapitál. Najmä v začiatkoch podnikania Vám odporúčame sa obrátiť na agentúry, ktoré sa starajú o začínajúce podniky. Nezabúdajte na prieskum trhu a hlavne na začiatku posilniť značku.

Prečo podnikať práve  v USA

Spojené štáty americké sú po dlhé roky najvyspelejšou a ekonomicky najsilnejšou krajinou sveta,  nachádza sa tu naozaj veľmi dobré podnikateľské prostredie, zákony a legislatíva sú stabilné, vedenie spoločnosti je flexibilné. Výhodou je aj mena, a to americký dolár, ktorý je nielen silnou, ale aj v mnohých krajinách používanou menou. Spoločnosť, ktorá začne podnikať na území USA, získa prestíž a silný brand. Veľkým rozdielom oproti slovenskému trhu, je že americký trh je nielen niekoľkonásobne väčší, ale aj kúpyschopnosť amerických obyvateľov je omnoho vyššia, priam s kúpyschopnosťou slovenských občanov neporovnateľná. Američania sú zvyknutí využívať služby a utrácať za produkty omnoho vyššie ceny a omnoho viac i častejšie ako je to u Slovákov.

USA víta nielen podnikateľov, ale aj študentov či cestovateľov

Samozrejme na návštevu USA nemusíte byť len podnikateľom. USA je perfektným miestom na štúdium a cestovanie do USA je pravdepodobne najčastejším dôvodom návštevy tejto krajiny.

V prípade štúdia sú potrebnú študentské víza. Slovenskí vysokoškoláci majú k dispozícii atraktívny program work and travel. Na tento program je potrebné si zaobstarať víza J1. Program work and travel je skvelá príležitosť, ako precestovať krajinu, pracovať počas leta za atlantickým oceánom a hlavne spoznať kultúru a amerických občanov. V prípade budúceho podnikania v USA, budú tieto skúsenosti nenahraditeľné a veľmi nápomocné pre zakladanie firmy a jej samotný vývoj a získanie želaného úspechu.

V prípade, že sa najskôr rozhodnete navštíviť USA z dôvodov rekreačných a cestovateľských, tak máte dve možnosti, ako sa do USA dostať:

●     Cestovateľské víza - ak budete po území USA cestovať viac ako 90 dní je potrebné požiadať o cestovateľské víza.

●     Cestovná autorízacia Esta (spomínaná vyššie) – ak sa zdržíte na území USA menej ako 90 dní, nemusíte žiadať o víza, stačí Vám len cestovná autorizácia ESTA viza. Výhodou tejto autorizácie je rýchle vybavenie z pohodlia domova, stačí vyplniť online formulár, a mailom Vám príde povolenie, ktoré si stačí len vytlačiť a môžete cestovať. A ktovie, možno návšteva tejto obrovskej rôznorodej a pulzujúcej krajiny, Vás motivuje k podnikaniu na americkom kontinente.


S-EPI, s.r.o. © 2010-2019, všetky práva vyhradené